Mūsu skolā novadmācības stundas gan 1.-4.klašu, gan 5.-9.klašu izglītojamajiem latgaliešu valodā vadīja bijusī RTA studente Mārīte Krasnobaja.

     Skolēni ar datorspēles “ĪSAPAZEISIM” palīdzību uzzināja daudz jaunu faktu par Latgales Kongresa simtgadi (2017), Latvijas simtgadi (2018) un Latgales kūltūrvēsturei nozīmīgām 33 personām, piemēram, Franci Kempu, Franci Trasūnu, Jāni Raini, Andreju Paulānu u.c.

     Uzzinājām arī daudzus mazlietotus apvidvārdus latgaliešu valodā, ko sarunvalodā lietojuši mūsu senči (“sipisnīks” - biezpiens, “sukņa”- kleita, “palāda” - pūce, “spaits” - stars u. tml.)

      Skola dāvinājumā no RTA saņēma daudzus redzamākos izdevumus latgaliešu literārajā valodā. Īpašs paldies par sākumskolas klasēm saņemto dāvanu - Ilgas Šuplinskas, Līgas Rundānes, Aelitas Andrejevas izglītojošo izdevumu “GOSTŪS PI BOŅUKA. Stuosti bārnim par Latgolu”, kas tagad būs skolas īpašumā un tiks izmantots mācību stundās.

     Kā ar latgaliešu valodu ir mūsdienās? Cik no Jums saprot latgaliešu valodu? Cik no Jums prot runāt latgaliski? Uz šādiem un līdzīgiem jautājumiem bija jāatbild mums visiem.

     Mārīte Krasnobaja mūsdienīgi un atraktīvi stāstīja un iesaistīja sarunās un spēlēs izglītojamos par latgaliešu valodu, tradīcijām, dzīvesveidu, piemēram, spēlē “Klusais telefons”.

Par pareizajām atbildēm izglītojamie varēja nopelnīt mazas balviņas.

     Paldies RTA profesorei, novadmācības pilotstundas koordinatorei Ilgai Šuplinskai un  “školuotojai” Mārītei Krasnobajai par “sovu nūsadorbošanu i interesi par latgolys lītom”.

Skolas direktore Aina Drikšņa